Jak często zdarza Ci się nieużywać kierunkowskazów?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Areckit601
    Classic
    • 2010
    • 34

U mnie grubość była na środku drzwi ok 250-300um
    0
    Nigdy nie używam
    0%
    0
    Używam rzadko
    0%
    0
    Czasem zapomnę użyć
    0%
    0
    Zawsze używam
    0%
    0
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Do stworzenia tej ankiety skłonił mnie ten artykuł: Nie jedź jak łoś: włącz kierunkowskazy.
    A jak się to ma u Was? Przyznam się, że mnie się zdarzy czasem nie użyć kierunkowskazu, ale w 9 przypadkach na 10 jest to sytuacja gdzie nie ma nikogo komu przydałaby się taka informacja.
    Jednak świadome nieużywanie kierunków jest dla mnie objawem chamstwa i lekceważeniem innych użytkowników drogi które prowadzi do tworzenia niezdrowej (i po prostu niebezpiecznej) atmosfery na drodze.

Zapraszam do ankiety i komentarzy.

Wyniki odsłonię za jakiś tydzień, dwa
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez winni77
      ednak świadome nieużywanie kierunków jest dla mnie objawem chamstwa i lekceważeniem innych użytkowników drogi które prowadzi do tworzenia niezdrowej (i po prostu niebezpiecznej) atmosfery na drodze.
      a policja ma to w d..... . Dla nich liczy się tylko prędkość, resztę wykroczen maja w d... . A w statystykach i tak jako przyczynę wypadków napisz esie "niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze", bo przecież jak to powiedział mi kiedys policjant stojący z suszarką przy dwypasmówce w Lublinie " ... jak by jechał z dozwoloną prędkością to i by zauważył, że ten przed nim nie używa kierunków" :shock: Jak rozmawia sie z polską drogówką to ma sie wrażenie że ci ludzie przeszli ... OSTRE PRANIE MÓZGU w celu wpojenia im że całe zło na drogach spowodowane jest przez przekroczenie predkosci 8)
      Czarny Elegance

Komentarz

• Bartolomeo
        Rider
        • 2010
        • 267

Nie wiem co zaznaczyć, bo praktycznie używam zawsze, ale jak widzę w lusterku, że nikogo za mną nie ma, przede mną też, bądź jest on oddalony o spory kawałek, a przy jezdni nie ma pieszych co by np. chcieli przejść przez jezdnię na pasach to nie włączam. Ostatnio widziałem BMW X6 na naszej ostrołęckiej "obwodnicy", który prezentował slalom pomiędzy samochodami bez najmniejszego dotknięcia manetki kierunkowskazu.

Ale zaznaczę, że zawsze.

Usługi tokarskie, frezarskie
        Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• tomil
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1179

Zawsze staram się używać, choć czasem zdarzy się, że się zapomni :roll:
          Takie spostrzeżenia drogowe- im droższy samochód, tym bardziej właściciel oszczędza żarówki.
          It doesn't matter what we're losing
          It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja w 95% sytuacji używam kierunkowskazów. Jakoś nie lubię jak ktoś mi pakuje się przed machę bez kierunku więc nie chcę tego robić innym. Dobrym rozwiązaniem są te "wygodne" 3 pyknięcia kierunku jak się lekko ruszy manetkę.
            Zamieszczone przez tomil
            im droższy samochód, tym bardziej właściciel oszczędza żarówki.
            podpisuje się pod tym rękoma i nogami
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Mickul
              RS
              • 2010
              • 2847

Jak jadę naprawdę sam na drodze i już jestem perfidnie rozleniwiony (szczególnie w niedzielę) to nigdy nie włączam. Tak to zawsze.

Komentarz

• PIETRO1973
                Ambiente
                • 2008
                • 240

Zaznaczylem opcje "Zawsze uzywam", bo 99% przypadkow tak robie, i niewazne czy jestem sam na drodze czy nie. Nawet gdy manewruje na pustym placu to robie. Powiecie, ze to idiotyzm, zboczenie i perwersja i moge sie z tym zgodzic, ale dla mnie jest to po prostu wyrabianie nawyku tak samo jak z zapinaniem pasow. Oczywiscie nie jestem tez automatem i czasem zapomne "mignac", ale jest to baaaaardzo incydentalne.
                przed Virusem
                to wina ROGALA
                http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• Robert_P
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 209

Też zawsze włączam , jest to właściwie nawyk lecz myślę że zdrowy .
                  Smerf Miętus

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Kierunkowskazów nie używam gdy:
                    - jadąc po pasie skrętu wydzielonym tylko dla danego kierunku ruchu, przy czym brak kierunkowskazu nie wprowadza w błąd innych uczestników ruchu (np jadących z przeciwka, właczajacych się do ruchu itp.)
                    - zmieniam pas ruchu na 2-3 pasmówce gdy ruch jest minimalny (np: głęboka noc).
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                      Kierunkowskazów nie używam gdy:
                      - jadąc po pasie skrętu wydzielonym tylko dla danego kierunku ruchu, przy czym brak kierunkowskazu nie wprowadza w błąd innych uczestników ruchu (np jadących z przeciwka, właczajacych się do ruchu itp.)
                      No bo to logiczne! :-) Kierunkowskaz służy do sygnalizowania ZAMIARU ZMIANY pasa ruchu. Jeśli jedziesz po pasie, który służy do skręcania w prawo, to możesz go nie mieć włączonego. Ja też tylko wrzucam kierunek (odpowiednio wcześniej, żeby wiedzieli wcześniej, że zaraz zjeżdżam na 'ich' pas) na zjeździe na prawy czy lewy pas, ale jak już są jednoznaczne strzałki, to już sobie odpuszczam.

Tak samo jak jadąc główną drogą (znak http://www.autoex.pl/znaki_drogowe/t...zenstwem_.html ) i jadę cały czas wzdłuż linii środkowej, która "skręca" wraz z główną drogą, nie wrzucam kierunkowskazów, bo nie zmieniam pasa ruchu. Chociaż nawyk wrzucania kierunkowskazu często bierze górę :-) Przykładowe skrzyżowanie na załączonej fotce - wyraźnie widać, ze białe auto faktycznie jadące w lewo cały czas jedzie tym samym pasem (główną drogą) i nie ma takiego obowiązku.

[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 13:28 ]
                      No dobra ..... zacząłem szukać, żeby zobaczyć, czy jakiejś gafy nie palnąłem i jednak ....

No to bym miał w razie stłuczki .... ale całe szczęście nawyk każe mi włączać migacz
                      Załączone pliki
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

kropeck, sorry, ale dla mnie to jakiś bełkot ( mówię o tym filmiku ) :shock:.
                        Gościu jest zapewne z tych co jadą dookoła ronda z włączonym lewym kierunkiem, "bo przecież zmieniam kierunek ruchu, w końcu kierownica jest skręcona"...

BTW.

W razie stłuczki z kimś wyjeżdżającym z podporządkowanej nie miało by znaczenia czy miałeś kierunek czy nie. Jeśli na drodze z pierwszeństwem jest auto to jemu nie wolno ruszyć bez względu na to czy jedziesz dalej prosto czy skręcasz w ulicę z której on wyjeżdża...
                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Skłodi
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 186
                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Szczerze, to mnie ja się bardzo denerwuję, jak ktoś nie włączy kierunkowskazu, a czesto bywa, że jestem w martwym polu takiego gogusia, więc od razu jak zjeżdza ktoś do linii to trąbie.

Nie używanie nawet jak ktoś jest miliard km za nami nie usprawiedliwia, bo ja wyjadę z bocznej uliczki i nie będę wiedział co ktoś kombinuje. Ewidentnie wkurzające.

Są jeszcze ludziki, którzy są ospali i jak już są 1/4 samochodu na drugim pasie to sygnalizują, tylko co? :/

Takie podsumowanie :szeroki_usmiech ciekawego tematu.
                          BLUELIGHT.PL
                          ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• przemek88
                            Rider
                            • 2009
                            • 613

jak jestem sam na drodze albo zjeżdżam z ronda to tez nie włączam

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Sev
                              L&K
                              • 2007
                              • 1295

Zamieszczone przez kropeck
                              Przykładowe skrzyżowanie na załączonej fotce - wyraźnie widać, ze białe auto faktycznie jadące w lewo cały czas jedzie tym samym pasem (główną drogą) i nie ma takiego obowiązku.
                              To jak niby zasygnalizuje że przez skrzyżowanie chce jechać prosto? Albo skręcić w prawo?

Wg mnie jesteś w błędzie, kierunkowskazem sygnalizujesz zamiar zmiany pasa lub kierunku ruchu, na skrzyżowaniu jak na fotce nasz do wyboru niezależnie od znaków drogowych kierunek w lewo, prosto i w prawo. Dawno temu zdawałem egzamin i jeżeli jadę prosto to jadę prosto a jeżeli skręcam to sygnalizuję to. Co innego gdy nie ma innej możliwości, droga skręca np w prawo, nie ma skrzyżowania. Logiczne że na łuku drogi, na zakręcie 90st nie włącza się kierunkowskazu ale na skrzyżowaniu już trzeba. Trochę lakonicznie ale zamiar skrętu nieważne czy z głównej w główna czy w podporządkowaną trzeba sygnalizować.

Przykład u mnie pod domem, główna droga skręca w prawo, prosto jest podporządkowana. Żeby było śmieszniej można też skręcić w lewo w posesję i co? Pełna dowolność, a wyjeżdżający z podporządkowanej musi być chyba jasnowidzem żeby domyślić się jaki zamiar na skrzyżowaniu mają pozostali.

Kod:
                              5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
                              Warto też przeczytać: Auto świat

Wjeżdżając na rondo przed którym stoi znak ustąp pierwszeństwa można włączyć kierunkowskaz ale i tak niewiele to zmieni. Natomiast zjeżdżając z takiego ronda kierunkowskaz należy włączyć ponieważ następuje zmiana kierunku ruchu.
                              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

sev ma stu procentowa racje

Komentarz

• karolca
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 431

kierunkowskazu trzeba używać ZAWSZE!
                                  z ręką na sercu zapomniałam o nim raz jeden w życiu, na szczęście nikogo innego na drodze wówczas nie było a ja sama nie wiem, jak mogłam go nie włączyć.
                                  Nawet na parkingach używam, bo skąd inni użytkownicy mają wiedzieć, w którą stronę chcę wyjechać? A może ktoś czeka na moje miejsce i ułatwi mi manewr.

Nieopodal mnie jest skrzyżowanie, gdzie można skręcić w lewo (pierwszeństwo) lub jechać prosto. Kierowcy, chcący wjechać na skrzyżowanie (prosto) nie wiedzą, czy kierowca jadący z naprzeciwka chce skręcić w lewo czy może pojedzie prosto "BO JA MAM PIERWSZEŃSTWO TO KIERUNKÓW UŻYWAĆ NIE MUSZĘ". Natomiast to bardzkie kulturalni kierowcy jadący prosto sygnalizują to włączając prawy kierunkowskaz. Miłe to i znacznie ułatwia poruszanie się.

LANEK

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Mam problem z odpowiedzią: jak wyprzedzam na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej jakiś samochód to przed wykonaniem manewru włączam lewy kierunek, ale po skończeniu i powrocie na swój pas nie włączam prawie nigdy już prawego migacza...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• karolca
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 431

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Mam problem z odpowiedzią: jak wyprzedzam na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej jakiś samochód to przed wykonaniem manewru włączam lewy kierunek, ale po skończeniu i powrocie na swój pas nie włączam prawie nigdy już prawego migacza...
                                      dlaczego?
                                      to czy jednokierunkowa czy nie to nie ma znaczenia. ZMIENIASZ PAS (oj tam, nie żebym się czepiała, to tylko taki drobiazg )

LANEK

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez karolca
                                        to czy jednokierunkowa czy nie to nie ma znaczenia. ZMIENIASZ PAS (oj tam, nie żebym się czepiała, to tylko taki drobiazg )
                                        ale ma znaczenie w przypadku drogi o 2 pasach w jednym kierunku -> tutaj przepisy nie każą sygnalizowania powrotu na "swój" pas, chyba, że coś się zmieniło.
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Zamieszczone przez szkoda
                                          ale ma znaczenie w przypadku drogi o 2 pasach w jednym kierunku -> tutaj przepisy nie każą sygnalizowania powrotu na "swój" pas, chyba, że coś się zmieniło.
                                          tzn. jaka to sytuacja? bo coś nie kumam

Komentarz

• karolca
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 431

szkoda, chodzi o to, jak wracasz na swój pas. Bo skoro możesz na niego nie wracać to nikt cię nie zmusza (poza przepisami nakazującymi jechać prawym pasem ruchu - o ile jest taka możliwosć). Ale podczas wyprzedzania zmieniasz pas z prawego na lewy - sygnalizujesz nie tyle co zamiar wyprzedzenia ale zmiany pasa ruchu. Jesli wracasz na swój prawy to wypadałoby również to zasygnalizować, bo kto ma wiedzieć, co chcesz zrobić. Tak mnie uczyli na kursie (jakieś 4 lata temu).

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
                                            Jedyna informacja w KD jaką znalazłam.

LANEK

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

No właśnie szkoda , co miałeś na myśli pisząc o "powrocie na swój pas" ?

Komentarz

• karolca
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 431

Zamieszczone przez westwi78
                                                "powrocie na swój pas"
                                                ja mogę napisać co ja przez to rozumiem
                                                jadę prawym, wyprzedzam lewym (więc jadę lewym), powrót na swój pas to zmiana z lewego na prawy

LANEK

Komentarz

• westwi78
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2940

ja mogę napisać co ja przez to rozumiem
                                                  jadę prawym, wyprzedzam lewym (więc jadę lewym), powrót na swój pas to zmiana z lewego na prawy
                                                  no jeśli tak, to jak najbardziej taki należy manewr zasygnalizować kierunkowskazem.

Komentarz

Pracuję...